Experienta mea
Sistemul imunitar al organismului te menține sănătos prin combaterea infecțiilor și a altor pericole pentru sănătate. O reacție alergică la alimente apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un aliment sau o substanță dintr-un aliment, identificându-l ca un pericol și declanșând un răspuns protector.
Simptomele unei alergii alimentare pot varia de la ușoare la severe . Doar pentru că o reacție inițială provoacă puține probleme nu înseamnă că toate reacțiile vor fi similare; un aliment care a declanșat doar simptome ușoare într-o ocazie poate provoca simptome mai severe în alt moment.
Cea mai gravă reacție alergică este anafilaxia, o reacție alergică care pune viața în pericol, care poate afecta respirația, poate provoca o scădere dramatică a tensiunii arteriale și poate afecta ritmul cardiac. Anafilaxia poate apărea în câteva minute de la expunerea la alimentul declanșator. Poate fi fatală și trebuie tratată prompt cu o injecție de epinefrină (adrenalină).
Deși orice aliment poate provoca o reacție adversă, opt tipuri de alimente reprezintă aproximativ 90% din toate reacțiile:
Ou
Lapte și produse lactate
Arahide
Nuci
Peşte
Crustacee
Cereale
Soia
Susan
Susanul este unul dintre cei mai des întâlniți alergeni alimentari și se găsește în multe feluri de mâncare populare, inclusiv hummus, sub denumirea de „sos tahini”. Am încercat personal acest sos și am avut șoc cutanat mai bine de 48 de ore, fără să știu măcar că concentratul de susan îmi va declanșa alergia!
Simptomele unei reacții alergice pot implica pielea, tractul gastrointestinal, sistemul cardiovascular și tractul respirator. Ele pot apărea în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:
Vărsături și/sau crampe stomacale
Urticarie
Dificultăți de respirație
respiraţie şuierătoare
Tuse repetitivă
Șoc sau colaps circulator
Gât îngust și răgușit; dificultate la inghitire
Umflarea limbii, care afectează capacitatea de a vorbi sau de a respira
Puls slab
Decolorarea palidă sau albastră a pielii
Amețeli sau senzație de leșin
Anafilaxia , o reacție care poate pune viața în pericol, care poate afecta respirația și poate trimite organismul în stare de șoc; reacțiile pot afecta diferite părți ale corpului în același timp (de exemplu, dureri de stomac însoțite de o erupție cutanată)
Majoritatea simptomelor legate de alimente apar în decurs de două ore de la ingestie; deseori încep în câteva minute. În unele cazuri foarte rare, reacția poate fi întârziată cu patru până la șase ore sau chiar mai mult.
Nu toți cei care prezintă simptome după ce au consumat anumite alimente au o alergie alimentară sau trebuie să evite cu totul acel aliment; de exemplu, unii oameni se confruntă cu mâncărimi la gură și gât după ce au mâncat un fruct sau o legume crude sau insuficient gătite. Acest lucru ar putea indica un sindrom de alergie orală, o reacție la polen, nu la mâncarea în sine. Sistemul imunitar recunoaște polenul și proteinele similare găsite în alimente și direcționează un răspuns alergic la acestea. Alergenul este distrus prin încălzirea alimentelor, care pot fi apoi consumate fără probleme.
Persoanele care sunt alergice la un anumit aliment pot avea, de asemenea, o reacție la alimentele înrudite. O persoană alergică la o nucă poate avea reactivitate încrucișată cu alte nuci. Cei care sunt alergici la creveți pot reacționa la crab și homar. Cei care sunt alergici la alune – care sunt de fapt leguminoase (fasole), nu nuci de copac – pot avea probleme cu nucile de copac, cum ar fi nucile pecan, nucile, migdalele si caju; în circumstanțe foarte rare pot avea probleme cu alte leguminoase (exclusiv soia).
Cunoașterea tiparelor de reactivitate încrucișată și a ceea ce ar trebui evitat este un motiv pentru care persoanele cu alergii alimentare ar trebui să primească îngrijiri de la un alergolog certificat de consiliu. A determina dacă ești alergic nu este ușor. Testele de alergie la multe alimente din aceeași „familie” pot să nu fie suficient de specifice: de multe ori, aceste teste sunt pozitive, având în vedere cât de asemănătoare pot apărea două alimente dintr-o „familie” pe test.
Testele negative pot fi de mare ajutor pentru a exclude o alergie. În cazul testelor pozitive asupra alimentelor pe care nu le-ați consumat niciodată, dar care au legătură cu produse la care ați avut o reacție alergică, un test alimentar oral este cel mai bun mod de a determina dacă alimentele prezintă un pericol.
Cum să dai testul
O alergie alimentară provoacă, de obicei, un fel de reacție ori de câte ori este consumată hrana care provoacă. Simptomele pot varia de la o persoană la alta și este posibil să nu experimentați întotdeauna aceleași simptome în timpul fiecărei reacții. Reacțiile alergice la alimente pot afecta pielea, tractul respirator, tractul gastro-intestinal și sistemul cardiovascular. Este imposibil de prezis cât de gravă ar putea fi reacția ulterioară și toți pacienții cu alergii alimentare trebuie să fie consiliați cu atenție cu privire la riscul de anafilaxie, o reacție potențial fatală care este tratată cu epinefrină (adrenalină).
Deși alergiile alimentare se pot dezvolta la orice vârstă, cele mai multe apar în prima copilărie. Dacă bănuiți o alergie alimentară, consultați un alergolog, care vă va colecta istoricul familial și medical, va decide ce teste să efectuați (dacă este cazul) și va folosi aceste informații pentru a determina dacă există o alergie alimentară.
Pentru a pune un diagnostic, alergologii pun întrebări detaliate despre istoricul și simptomele dumneavoastră medicale. Fii pregătit să răspunzi la întrebări despre:
Ce și cât ai mâncat
Cât timp durează până se dezvoltă simptomele
Ce simptome ați avut și cât timp au durat.
După ce ați analizat istoricul medical, medicul alergolog vă poate prescrie teste de piele și/sau analize de sânge, care indică dacă anticorpii imunoglobulinei E (IgE) specifici alimentelor sunt prezenți în corpul dumneavoastră.
Testele cutanate oferă rezultate în aproximativ 20 de minute. Un lichid care conține o cantitate mică de alergen alimentar este plasat pe pielea brațului sau a spatelui. Pielea este înțepată cu o sondă sterilă mică, permițând lichidului să pătrundă sub piele. Testul, care nu este dureros, dar poate fi inconfortabil, este considerat pozitiv dacă la locul în care a fost plasat suspectul alergen se dezvoltă o roată (asemănătoare cu umflătura cauzată de mușcătura de țânțar). Ca control, vi se va aplica si o intepatura pe piele cu un lichid care nu contine alergenul; acest lucru nu ar trebui să provoace o reacție, permițând compararea între cele două locuri de testare.
Testele de sânge, care sunt puțin mai puțin precise decât testele cutanate, măsoară cantitatea de anticorpi IgE specifici alimentelor testate. Rezultatele sunt în general disponibile în aproximativ o săptămână și sunt raportate ca valoare numerică.
Management și tratament
Principala modalitate de a gestiona o alergie alimentara este evitarea consumului de alimente care cauzeaza problema. Verificați cu atenție etichetele ingredientelor de pe produsele alimentare și aflați dacă ceea ce trebuie să evitați este cunoscut sub alte denumiri.
ETICHETE PRODUSE
Prezența alergenului trebuie declarată chiar dacă acesta este doar un ingredient accesoriu, cum ar fi într-un aditiv sau aromă.
Unele produse pot fi, de asemenea, etichetate cu fraze de precauție, cum ar fi „poate conține”, „poate conține”, „fabricate cu echipamente partajate”, „fabricate într-o unitate comună” sau alte indicații ale unei potențiale contaminari cu alergeni. Dacă aveți întrebări despre alimentele care pot fi consumate în siguranță, discutați cu medicul alergolog.
Evitarea unui alergen este mai ușor de spus decât de făcut. În timp ce etichetarea a ajutat să ușureze puțin acest proces, unele alimente sunt atât de comune încât evitarea lor este descurajantă. Un dietetician sau un nutriționist vă poate ajuta. Acești experți în alimentație vă vor oferi sfaturi pentru a evita alimentele care vă declanșează alergiile și se vor asigura că, chiar dacă excludeți anumite alimente din dieta dvs., veți primi totuși toți nutrienții de care aveți nevoie. Cărțile speciale de bucate și grupurile de sprijin, în persoană sau online, pentru pacienții cu alergii specifice pot oferi, de asemenea, informații utile. Acesta este doar unul dintre postările în care voi încerca să adun informații utile celor care suferă sau vor să prevină alergiile alimentare.
Mulți oameni cu alergii alimentare se întreabă dacă starea lor este permanentă. Nu există un răspuns definitiv. Alergiile la lapte, ouă, grâu și soia pot dispărea în timp, în timp ce alergiile la alune, nuci, pește și crustacee tind să dureze toată viața.
Mâncat în oraș
Fiți foarte atenți când mâncați în restaurante. Chelnerii (și uneori personalul din bucătărie) s-ar putea să nu cunoască întotdeauna ingredientele fiecărui fel de mâncare din meniu. În funcție de sensibilitatea ta, chiar și doar intrarea într-o bucătărie sau restaurant poate provoca o reacție alergică.
Informați întotdeauna chelnerii despre alergiile dumneavoastră și cereți să vorbiți cu bucătarul, dacă este posibil. Subliniați nevoia de suprafețe de pregătire, tigăi, oale și ustensile care nu au fost contaminate de alergenul dvs. și clarificați cu personalul restaurantului care articole din meniu sunt sigure pentru dvs.
Sper că această informație vă va ajuta pentru că am experimentat totul direct. Am ales să gătesc acasă, să cumpăr singur produsele și să pun ce pot mânca în farfurie. Nu a fost ușor la început să caut, să încerc și să experimentez alimente disponibile în comerț care să nu-mi provoace alergii. Acordați-vă puțin mai mult timp pentru a face cumpărăturile și studiați etichetele fiecărui produs. Invit pe toata lumea sa aleaga mici productii locale, sa cumpere leguminoase cu forme naturale, NU cele cu forma perfecta! Pentru că nu există cum un fruct trebuie să fie perfect uniform! Este doar o strategie de marketing care educă clientul final într-un mod greșit.
Învață-i pe cei mici că vaca nu este mov ca cea de pe eticheta Milka :) Și aici revin cu un alt articol despre asta :))))
Comentários